Verklaring en uitleg van CV Oldeclooster en Stichting Kronkelhoes betreft carnaval in Kloosterburen

Beste allemaal,

Na de recent aangekondigde activiteiten in Kloosterburen/Kronkeldörp heeft de Carnavalsvereniging in overleg met Stichting cultureel centrum ‘t Kronkelhoes vanochtend contact gezocht met vergunningverlening  gemeente Het Hogeland. Hier zijn de mogelijkheden besproken over de eventuele activiteiten die wij in het Kronkelhoes nog zouden kunnen organiseren in het carnavalsweekend vanwege de aangekondigde versoepelingen die per 25-2-2022 ingaan.

Hoe jammer wij het ook allemaal vinden, wij kunnen dus niks anders dan ons huidige plannen voortzetten en uitvoeren. Een digitaal carnaval waar iedereen zijn stinkende best doet om er iets geweldigs heen te zetten en waar veel tijd, energie, bloed, zweet en tranen in gegaan zijn. Er staat een programma klaar waarmee wij alle leden kunnen bereiken en dit carnavalsjaar toch nog iets van een carnavalsgevoel kunnen bieden.  Wel wil ik hier nogmaals benoemen dat wat er tijdens proclamatie gaait lös is gezegd ook zeker gaat gebeuren. Wij zullen als carnavalsvereniging Oldelcooster later dit jaar alsnog een fantastisch feest geven zoals jullie van ons mogen verwachten, waar alle leden van de vereniging welkom zijn. De exacte datum is nog niet bekend maar dit zal eind Juni begin Juli worden. Zodra dit definitief bekend is, informeren we jullie daarover.

De plaatselijke horeca buiten het Kronkelhoes om, hebben een doorlopende vergunning om binnenshuis festiviteiten te mogen organiseren die binnen hun vergunning vallen. Het Kronkelhoes kan ook binnen hun vergunning festiviteiten organiseren wat betekent dat zij bij normale bedrijfsvoering tot 150 personen zonder een vergunning iets mogen organiseren. 150 personen exclusief personeel zien wij als carnavalsvereniging Oldeclooster en stichting cultureel centrum ‘t Kronkelhoes niet als een oplossing om carnaval te vieren met een veel groter ledenbestand. Wie laat je binnen en wie niet, maak je bekend dat je wat organiseert kan het maar zo zijn dat je 800 man voor de deur krijgt. Het motto wat de 25e januari ook al is besproken “carnaval vier je samen en anders niet” zegt hier eigenlijk al alles over. (op deze avond is er besloten om een digitaal carnaval te gaan organiseren met alle betrokkenen, bestuur cv oldeclooster, raad van elf, commissies en bestuur stichting cultureel centrum kronkelhoes)
Daarop is er met vergunningverlening gesproken om dan een vergunning aan te vragen om eventueel wel iets te kunnen organiseren. Het antwoord hierop is, dat dit niet meer mogelijk is. Te kort dag.
Te kort dag om een vergunning te verlenen (normale traject is 12 weken en een snel traject 4 weken) maar ook als de vergunning verleent wordt is de openbare orde een verantwoording van de gemeente. Deze moeten ze dan tijdens een evenement (carnaval wordt gezien als evenement en hier gelden zwaardere eisen voor) kunnen handhaven en vanwege de corona golf die nu in onze gemeente/provincie rondgaat zijn er weinig tot geen politieagenten inzetbaar. Op basis hiervan wordt er ook geen vergunning verleend. Niet alleen de gemeente maar ook wij willen een volwaardig en veilig feest kunnen organiseren voor onze bezoekers zoals u die van ons gewend bent.

Wij hopen jullie op deze manier een uitleg te hebben gegeven over de mogelijkheden die er dus eigenlijk voor ons niet zijn maar wel zijn onderzocht en hopen van harte dat dit de allerlaatste keer zal zijn dat we een carnavalsweekend digitaal gaan beleven.


Met carnavaleske groet,

Namens bestuur C.V. Oldeclooster                            Namens stichting Cultureel centrum “t kronkelhoes
Frans Hegeman, voorzitter                                          Christian Kolk, voorzitter